Dieta, skuteczne odchudzanie
Dieta, skuteczne odchudzanie
LOGIN     HASŁO    
ZAREJESTRUJ SIĘ  Czy warto?  Zapomniałaś hasła?
Nasze programyDiety i odchudzanieZdrowieUrodaFitnessPsycheDziecko i ciążaKuchnia i przepisyWarto wypróbować
Czy wiesz, że ...
Wody mineralne smakowe są kaloryczne...
Woda nie ma kalorii, ale mają je wody smakowe. Wody smakowe oprócz składników mineralnych naturalnie występujących zawierają także substancje aromatyczne i słodzące. To niewiarygodne, ...



Sonda
Ile miałaś lat gdy urodziłaś pierwsze dziecko?
20 lub mniej
21 - 25
26 - 30
31 - 35
Więcej niż 35
Nie mam jeszcze dzieci
  




Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl



T A G I
ćwiczenia wydolność wino uzależnienie od słodyczy trening słodycze szczupła sylwetka sex pomoc w odchudzaniu owoce morza orzechy odżywianie odchudzanie jak schudnąć indywidualna dieta indeks glikemiczny głodówka figura dietytyk diety odchudzające diety dietetyk dieta przy ćwiczeniach dieta przy treningu dieta kopenhaska dieta francuska dieta czekolada cynk co jeść być szczupłą apetyt na miłość antyoksydanty alkohol afrodyzjaki Montignac
jesteś w: strona główna Dziecko i ciąża

Za mało żelaza? Pomożemy!
Tagi:                              

|
    Rozmiar czcionki:  



Niedokrwistość jest problemem, który dotyczy nie tylko małych dzieci. Analizy diet pokazują, że na niedobory żelaza cierpi większość kobiet ciężarnych i karmiących. Dotyczy ona także dziewcząt w okresie dojrzewania i wegetarian. W artykule wyjaśnimy Ci jaką dietę powinnaś stosować by skutecznie walczyć z niedokrwistością!

Jak rozpoznać niedokrwistość?

Łagodną niedokrwistość trudno jest stwierdzić gołym okiem, gdyż jej objawy pojawiają się dopiero w sytuacji dużych niedoborów. Można wówczas zauważyć bladość skóry, osłabienie, szybkie męczenie się, a nawet słabszy rozwój psychiczny i zmniejszenie tempa wzrostu (u dzieci). 
Warto wiedzieć, że niedokrwistość niekoniecznie musi być spowodowana zbyt mała ilość żelaza w diecie. Za jej wystąpienie może być odpowiedzialny również niedobór innych składników takich jak: kwas foliowy czy witamina B12.

Żelazo żelazu nie równe!
Wbrew pozorom najważniejsza nie jest ilość żelaza w danym produkcie, lecz rodzaj źródła z którego ono pochodzi. Musisz wiedzieć, że istnieją dwa podstawowe rodzaje żelaza. Zawarte w produktach zwierzęcych żelazo  - tzw. hemowe wchłania się do naszego organizmu w ilości 10-15%. Natomiast obecne w produktach roślinnych żelazo - tzw. niehemowe wchłania się tylko w 2-3%.

Na ilość wchłanianego żelaza ma wpływ bardzo wiele czynników. Jego absorpcję utrudnia obecność błonnika pokarmowego, fitynianów, szczawianów, tanin, a także składników mineralnych – m. in. wapnia, miedzi i cynku. Dlatego popularne źródło żelaza – szpinak (o dużej zawartości szczawianów) nie jest jego najlepszym źródłem. Dobrze jest również pamiętać, by nie popijać posiłku mocną herbatą. Zawarte w tym popularnym napoju taniny znacznie pogarszają wchłanianie tego pierwiastka. Podobnie picie mocnej kawy wpływa na zmniejszenie absorpcji żelaza z diety. Staraj się również nie spożywać jednocześnie kanapki z szynką i żółtym serem. Zawarty w serze wapń utrudni wchłanianie obecnego w szynce żelaza.

Żelazo w przyjaźni z witaminą C!
Największy wpływ na poprawę wchłaniania żelaza ma witamina C. Wybierając produkty bogate w żelazo staraj się łączyć z produktami bogatymi w witaminę C, która powoduje przekształcanie żelaza w formę przyswajalną dla jelita cienkiego (Fe 2+). Poniżej przedstawiamy krótka ściągę – zawierającą listę produktów bogatych w oba składniki.

Poniżej przedstawiamy Ci przykłady produktów bogatych w żelazo.
Zawartość żelaza dotyczą 100 g danego produktu:
powyżej 10 mg
wątróbka, pestki dyni
5 -10 mg
zarodki pszenne, suche nasiona soi, fasoli i soczewicy, mak, żółtko jaja, orzechy pistacjowe, nasiona sezamu
2,5 - 5 mg
musli, kasza jaglana, suche nasiona grochu, nasiona słonecznika, pieczywo chrupkie, płatki jęczmienne, morele suszone, figi, orzechy laskowe i arachidowe, wołowina (polędwica, rozbratel), cielęcina (łopatka), sardynka, czerwona papryka konserwowa, migdały, kiełki soczewicy, kasza gryczana, chleb pełnoziarnisty, pumpernikiel
1,5 - 2,5 mg
śledź, chleb żytni razowy, litewski, na miodzie, Graham, mieszany z soją, bułki grahamki, rodzynki, jaja,  kiełki soi, chude wędliny, kiełbasy podsuszane, cielęcina (udziec), daktyle, bób, kasza jęczmienna pęczak i perłowa, fasolka konserwowa flageolet, groszek zielony, orzechy włoskie, kokosowe, buraki, makaron, banany suszone
0,75 - 1,5 mg
tuńczyk, sardynka świeża, pikling, łosoś świeży, sandacz, sola, fasola konserwowa cięta, brokuły, cykoria, kalarepka, brukselka, rzodkiewka, ryż brązowy, awokado, porzeczki czarne, białe i czerwone, maliny, chleb zwykły, bułki pszenne, płatki kukurydziane, makrela wędzona, fasolka szparagowa, por, ser Parmezan, kasza manna
poniżej 0,75 mg
ser żółty (Tylżycki, Gouda), szparagi, kalafior, bakłażan, seler korzeniowy, pomidor, kapusta kwaszona, marchew, cebula, jagody, brzoskwinie, morele, śliwki, melon, nektarynka, mango, banan  

Poniżej przedstawiamy przykłady produktów będących bardzo dobrym źródłem witaminy C:
Zawartość  witaminy C dotyczy 100 g danego produktu:
powyżej 100 mg
porzeczki czarne, papryka czerwona, gujawa
50 -100 mg
brukselka, papryka zielona, czerwona konserwowa, brokuły, kalafior, kalarepa, kapusta włoska, truskawki, papaja, kiwi
30 - 50 mg
kapusta biała, groszek zielony, boćwina, bób, pietruszka (korzeń), pomarańcza, porzeczki czerwone i białe, grejpfrut, maliny, morele suszone, mandarynki

ILE ŻELAZA POTRZEBUJESZ?
Zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia są następujące:
- dzieci do 9 r.ż. – 10mg ( w okresie 0,5 – 1r.ż –15mg)
- kobiety do 60 r.ż - 14 – 17 mg (w zależności od aktywności fizycznej)
- kobiety ciężarne – 22 mg
- kobiety karmiące – 18 mg
- kobiety powyżej 60 r.ż. – 12 mg

Mamy nadzieję, że lektura naszego artykułu pomoże ochronić Twój organizm – i organizm Twojego dziecka przed niedokrwistością.




Ilość głosów: 59 / Wasza ocena: 9.2/10
   
  

ilosc komentarzy: 1
Aga B. (23:07, 2004-11-30)
komentarz:
Jestem wegetarianką w ścisłym tego słowa znaczeniu tj. moja dieta składa się wyłącznie z tego co 'wegetuje' czyli roślin. I choć moje posiłki dostarczają wyłącznie tego 'gorszego' żelaza, jego poziom w moim organizmie jest nadzwyczaj wysoki - 170 ug/dl (maksymalny poziom w ramach normy). Z drugiej strony znany jest mi przypadek osoby, która żywi się prawie wyłącznie mięsem i ma poważną anemię. Więc może warto powstrzymać się od uogólnień, których częstym źródłem są zakorzenione w dietetyce schematy niepoparte aktualną wiedzą i starać się propagować urozmaicone, oparte na jak najmniej przetworzonych produktach, odżywianie. Jeśli o mnie chodzi, stawiam szpinak ponad wątróbką!

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.



SZUKAJ NA STRONIE  
TWOJE BMI:  waga (kg)   wzrost (cm) 







Zachęcamy Cię do lektury także innych
artykułów na stronach naszego serwisu.
Dziś szczególnie polecamy Ci:

Zasada druga - Jedz mniej tłuszczu

To właśnie zbyt duża ilość tłuszczu w diecie jest najczęstszą przyczyną nadwagi. Wprawdzie pewna jego ...

odchudzanie
Dieta dla zdrowych paznokci

Twoje paznokcie to lustro, w którym odbija się stan zdrowia całego organizmu. Nie tylko kiepskiej jakości ...

odchudzanie
Odchudzanie czas zacząć

Mimo, że okres Świąt Bożego Narodzenia należy do najpiękniejszych dni w ciągu całego roku, z dietetycznego ...

odchudzanie
Czy można zastąpić oliwę z oliwek olejem rzepakowym?

Czy można wprowadzić kilka modyfikacji do diety śródziemnomorskiej, aby była bardziej przystosowana ...



NAJWYŻEJ OCENIONY
Bulion grzybowy z ziołowymi grzankami z ciabatty
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
AUTOR: moneczka

SPOSÓB WYKONANIA
W dużym garnku grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i koper, smażymy przez 5 minut na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Cały czas mieszając, dodajemy czosnek i grzyby. Smażymy...

Najnowsze przepisy
POTRAWA
Kamis 1
Kamis 2
POTRAWA
Sałatka z sosem salsa
Tagliatelle z wędzonym łososiem
Tarta z jajkami i boczkiem
Ciastka z płatków owsianych
Kuskus z pieczonymi warzywami
Pudding ryżowy z szafranem
Ciasteczka z płatków muesli
Rosti z krewetek i kukurydzy






| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Dodaj do ulubionych     Startuj z nami     Poleć nas
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.