Kilka miesięcy przed ciążą to niezmiernie ważny, choć często bagatelizowany okres w życiu kobiety. Twój sposób odżywiania w tym okresie może mieć kluczowe znaczenie dla zdrowia Twojego i Twojego dziecka. Wpływa też na to jak będziesz wyglądała w czasie i po zakończeniu ciąży oraz w dużej mierze determinuje Twoje samopoczucie.
Na ile miesięcy wcześniej powinnaś zacząć przygotowania?
To zależy – między innymi od tego ile ważysz, a raczej od tego czy Twoja waga jest prawidłowa czyli proporcjonalna w stosunku do wzrostu. W odpowiedzi na to pytanie pomoże Ci wskaźnik BMI (Body mass index), który możesz obliczyć na stronach naszego serwisu. Ważne jest też Twoje subiektywne odczucie - czy jesteś zadowolona ze swojej sylwetki? Jeśli tak (a BMI jest w normie) to do pełnego przygotowania się do ciąży wystarczy Ci 3 miesiące. Jeśli nie – konieczny będzie dłuższy okres przygotowawczy.
Od czego zacząć?
Przede wszystkim powinnaś uregulować swój styl życia, a zwłaszcza ilość i godziny posiłków. Postaraj się odżywiać lepiej niż dotychczas. Koniecznie zadbaj też o swoją figurę – jeśli masz nadwagę pamiętaj, by zakończyć odchudzanie nie później niż na 3 miesiące przed planowaną ciążą. Nie stosuj też zbyt restrykcyjnych kuracji – ich efekty są szybie, ale zwykle krótkotrwałe, a przy tym często wyniszczające dla organizmu. Najbezpieczniejsze tempo chudnięcia to 1 kg na tydzień. Taki efekt możesz osiągnąć stosując właściwie skomponowaną dietę 1000-1200 kcal. Informacje na ten temat znajdziesz w części „Bądź szczupła”.
Najlepiej jednak skonsultuj się z dietetykiem, który dobierze właściwą dietę dla Twoich indywidualnych potrzeb.
3 miesiące przed zaplanowanym terminem
To jak odżywiasz się w tym okresie ma szczególne znaczenie dla właściwego przebiegu ciąży i zdrowia Twojego dziecka. Na tym etapie najważniejsze jest uzupełnienie ewentualnych niedoborów witamin i składników mineralnych w Twoim organizmie, tak by na początku ciąży nie zabrakło ich ani Tobie ani Twojemu dziecku. Teraz szczególnie powinnaś zadbać o urozmaicenie swojej diety. W ten sposób znacznie zmniejszysz prawdopodobieństwo wystąpienia niedoborów. Ograniczenie się do „łykania witamin w tabletkach” nie jest najlepszym wyjściem, choć z niego również należy czasem korzystać. Dotyczy to zwłaszcza kwasu foliowego (witamina z grupy B), którego niedobory odpowiedzialne są za powstawanie poważnych wrodzonych wad układu nerwowego u dzieci. Niedobory tej witaminy są w naszym społeczeństwie bardzo powszechne, co ma szczególne znaczenie, gdyż wady o których mowa, powstają zwykle w pierwszych tygodniach ciąży czyli w okresie w którym możesz jeszcze nie wiedzieć, że jesteś w ciąży. Pamiętaj jednak, by zawsze przed rozpoczęciem przyjmowania jakiegokolwiek preparatu skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.