Dieta, skuteczne odchudzanie
Dieta, skuteczne odchudzanie
LOGIN     HASŁO    
ZAREJESTRUJ SIĘ  Czy warto?  Zapomniałaś hasła?
Nasze programyDiety i odchudzanieZdrowieUrodaFitnessPsycheDziecko i ciążaKuchnia i przepisyWarto wypróbować

Diety dedykowane
Diety dla facetów
Diety dla grup krwi
Diety kolorowe
Diety pod kolor oczu
Diety polskich gwiazd
Diety produktowe
Diety tygodniowe
Diety w chorobie
Diety z limitem kalorycznym
Diety z przedziałem wiekowym
Diety z różnych stron świata
Diety znanych i lubianych

Czy wiesz, że ...
Nadmiar kofeiny może nawet być przyczyną poronienia...
W kofeinę bogata jest nie tylko kawa. Ten pobudzający związek występuje także w herbacie, czekoladzie, napojach typu cola oraz w napojach energetyzujących. W ciąży nie powinno się przyjmować ...



Sonda
Jak odchudzasz się najczęściej?
Zmieniam dietę
Zaczynam ćwiczyć
Zmieniam dietę i ćwiczę
Kupuję preparaty wspomagające odchudzanie
Wszystkie powyższe
Mam inne metody
  




Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl



T A G I
ćwiczenia wydolność wino uzależnienie od słodyczy trening słodycze szczupła sylwetka sex pomoc w odchudzaniu owoce morza orzechy odżywianie odchudzanie jak schudnąć indywidualna dieta indeks glikemiczny głodówka figura dietytyk diety odchudzające diety dietetyk dieta przy ćwiczeniach dieta przy treningu dieta kopenhaska dieta francuska dieta czekolada cynk co jeść być szczupłą apetyt na miłość antyoksydanty alkohol afrodyzjaki Montignac
jesteś w: strona główna Odchudzanie i diety

Dieta, która zwalcza zaparcia
Tagi:                              

|
    Rozmiar czcionki:  



Zaparcia są problemem niezwykle powszechnym. Według badań cierpi na nie ponad 50% kobiet i przynajmniej 25% mężczyzn. Być może i Ty masz z nimi kłopoty i próbujesz ratować się środkami przeczyszczającymi. Pamiętaj jednak, że nie możesz brać ich stale, gdyż - jak każdy środek farmakologiczny - one także wykazują działanie uboczne... Jak więc możesz sobie pomóc? W artykule odpowiemy na to pytanie!

Często przyczyną zaparć jest po prostu niewłaściwa dieta. W zaparciach proponowe jest wysokie spożycie błonnika pokarmowego sięgajace nawet 40-50g. Tymczasem w diecie przecietnego Polaka zawartość tego składnika jest kikukrotnie niższa.  Nie dziwią więc już nas przedstawione powyżej statystyki.

Błonnik jest składnikiem pożywienia, który występuje jedynie w produktach pochodzenia roślinnego. Jego działanie polega przede wszystkim na wiązaniu wody. W ten sposób zwiększa się objętość wydalanego kału, ułatwiając i przyspieszając jednocześnie jego wydalanie. Poza tym błonnik poprawia również ukrwienie jelit i przez mechaniczne drażnienie ścian jelita grubego wpływa korzystnie na jego perystaltykę.

Chcąc zwiekszyć ilość błonnika w diecie powinnaś zwrócić uwagę przede wszystkim na:

PRODUKTY ZBOŻOWE
Być może biała chrupiąca bułeczka była do tej pory stałym elementem Twojego śniadania. Nie musisz z niej całkowicie rezygnować, ale możesz np. zjeść jej połowę, a dzień rozpocząć grahamką. Jeśli cierpisz często na zaparcia zwiększ spożycie ciemnego pieczywa – zadbaj o dostarczenie w ciągu dnia różnych rodzajów chleba. Na rynku mamy ogromny wybór pieczywa: pełnoziarniste, razowe, z dodatkiem soi i słonecznika czy śliwki suszonej. Polecamy także pumpernikiel lub kromkę pieczywa chrupkiego, która poprawi funkcjonowanie Twoich jelit.

Różnorodność Twojej diety powinna nie tylko dotyczyć kanapek, ale również wszystkich Twoich posiłków. Zamiast ziemniaków lub białego ryżu na obiad wypróbuj kaszę gryczaną, razowy makaron lub brązowy ryż.   

Jeśli często cierpisz na zaparcia możesz dodawać do swojej diety 2-3 razy dziennie po łyżce otrąb. Dodawaj je do surówek, jogurtów i past do pieczywa.

WARZYWA
Postaraj się aby w każdym Twoim posiłku znalazły się warzywa. Szczególną uwagę zwróć na brokuły, brukselkę, buraki, kalafiora, kalarepkę, marchew, pora, rzodkiewkę, selera a także na kiełki np. soi. Jednocześnie radzimy zmniejszenie ilości nasion strączkowych w diecie, gdyż mogą one nasilać wzdęcia i uczucie dyskomfortu.

OWOCE
Są również bardzo pomocne w walce z zaparciami. Szczególnie bogate w dobroczynny błonnik są porzeczki, maliny, gruszki, jabłka, kiwi, poziomki agrest, a także awokado. Warto jeść je częściej. Jednocześnie postaraj się ograniczyć spożycie bananów, które spowalniają pracę Twoich jelit, a przez to nasilają zaparcia.

Zwróć także uwagę na owoce suszone: jabłka, figi, morele, rodzynki, śliwki. Pamiętaj jednak, że są to produkty bardzo kaloryczne, dlatego jedz je z umiarem.

Bardzo duże ilości błonnika znajdziesz w migdałach, orzechach arachidowowych, laskowych, pistacjowych czy włoskich, a także w nasionach sezamu i słonecznika. Ale jeśli się odchudzasz przy nich również postaw czerwony wykrzyknik ostrzegawczy ze względu na ich wysoką kaloryczność.

NAPOJE
Jak już wiesz błonnik wiąże wodę, dlatego też w Twojej diecie powinny znaleźć się duże ilości płynów - nawet do 3 litrów dziennie. Ze swojego jadłospisu  powinnaś wykluczyć mocną herbatę (zwłaszcza czarną) i czerwone wino wytrawne, które pogarszają funkcjonowanie Twoich jelit. Zwiększ za to spożycie soków warzywnych i w mniejszym stopniu owocowych.

JOGURTY, KEFIRY itp
Dla wielu osób bardzo pomocne w walce z zaparciami są fermentowane napoje mleczne takie jak jogurty i kefiry. Dlatego my także zachęcamy Cię do jak najczęstszego sięgania po te wspaniałe źródła cennych składników.

Bogata w błonnik dieta chroni nie tylko przed zaparciami
Warto wiedzieć, że dieta bogata w błonnik chroni Twój organizm nie tylko przed zaparciami, ale również przed wieloma innymi chorobami – m.in. zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego i różne stany zapalne jelit, a także działa przeciwmiażdżycowo. Także jeśli się odchudzasz duża ilość błonnika powinna być stałym elementem Twojej diety. Składnik ten daje uczucie sytości i ze względu na przyspieszanie perystaltyki jelit, zmniejsza wykorzystanie energii z pożywienia. Oznacza to, że mniej energii ze spożytego przez Ciebie posiłku zastanie dostarczone do Twojego organizmu.   

Ruszaj się...
W walce z zaparciami bardzo pomocne jest też zwiększenie aktywności fizycznej. Gorąco zachęcamy Cię do regularnej gimnastyki! Na stronach naszego serwisu znajdziesz zestaw ćwiczeń, od którego możesz zacząć. A więc zacznij ćwiczyć z nami! więcej >>>

Dodatkowe praktyczne wskazówki:
Istnieje jeszcze kilka sposobów, które mogą wpłynąć na pobudzenie pracy Twoich jelit. Na początek stosuj jedną z przedstawionych rad. Jeśli nie poskutkuje, wypróbuj inną lub stosuj dwa sposoby jednocześnie.

RANO:
* wypij na czczo pół szklanki przegotowanej chłodnej wody z niewielką ilością miodu
* zjedz kilka namoczonych (w ciągu nocy) śliwek suszonych. Oprócz nich wypij także wodę w której śliwki się moczyły.

PRZED OBIADEM:
* zjedz łyżeczkę masła, oliwy z oliwek lub oleju

PRZED KOLACJĄ:
* zjedz zmielone siemię lniane i popij je szklanką przegotowanej wody
* tuż przed snem lub przed śniadaniem wypij szklankę soku z kiszonej kapusty
 

Na koniec jeszcze jedna ważna rada: wszystkie zmiany wprowadzaj stopniowo. Zbyt duża ilość błonnika w diecie podana jednorazowo może być przyczyną wzdęć, a nawet lekkich bóli brzucha.




Ilość głosów: 163 / Wasza ocena: 9.2/10
   
  

ilosc komentarzy: 0

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.



SZUKAJ NA STRONIE  
TWOJE BMI:  waga (kg)   wzrost (cm) 
Pokaż innym ile schudłaś

Pokaż innym ile schudłaś






Zachęcamy Cię do lektury także innych
artykułów na stronach naszego serwisu.
Dziś szczególnie polecamy Ci:

odchudzanie
Celiakia - co to takiego?

Być może słyszałaś już coś na temat celiakii, ale tak naprawdę nie wiesz nic konkretnego na jej temat. ...

odchudzanie
PIJ MLEKO!

Ciągły pośpiech, stres, zaniedbywanie dobrych nawyków żywieniowych, powodują, że często zapominasz o ...

odchudzanie
Pożegnanie ze zgagą!

Pieczenie gardła, ból przełyku czasem żołądka, odbijania się, czkawka... to codzienność osób ...

Zasada ósma - dużo rano, mało wieczorem

Przysłowie mówi: śniadanie zjedz sama, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi... ...



NAJWYŻEJ OCENIONY
Bulion grzybowy z ziołowymi grzankami z ciabatty
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
AUTOR: moneczka

SPOSÓB WYKONANIA
W dużym garnku grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i koper, smażymy przez 5 minut na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Cały czas mieszając, dodajemy czosnek i grzyby. Smażymy...

Najnowsze przepisy
POTRAWA
Kamis 1
Kamis 2
POTRAWA
Sałatka z sosem salsa
Tagliatelle z wędzonym łososiem
Tarta z jajkami i boczkiem
Ciastka z płatków owsianych
Kuskus z pieczonymi warzywami
Pudding ryżowy z szafranem
Ciasteczka z płatków muesli
Rosti z krewetek i kukurydzy






| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Dodaj do ulubionych     Startuj z nami     Poleć nas
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.