|
Subskrypcja kanału RSS Kanał TwojaDieta.pl T A G I ćwiczenia wydolność wino uzależnienie od słodyczy trening słodycze szczupła sylwetka sex pomoc w odchudzaniu owoce morza orzechy odżywianie odchudzanie jak schudnąć indywidualna dieta indeks glikemiczny głodówka figura dietytyk diety odchudzające diety dietetyk dieta przy ćwiczeniach dieta przy treningu dieta kopenhaska dieta francuska dieta czekolada cynk co jeść być szczupłą apetyt na miłość antyoksydanty alkohol afrodyzjaki Montignac |
Często przyczyną zaparć jest po prostu niewłaściwa dieta. W zaparciach proponowe jest wysokie spożycie błonnika pokarmowego sięgajace nawet 40-50g. Tymczasem w diecie przecietnego Polaka zawartość tego składnika jest kikukrotnie niższa. Nie dziwią więc już nas przedstawione powyżej statystyki. Błonnik jest składnikiem pożywienia, który występuje jedynie w produktach pochodzenia roślinnego. Jego działanie polega przede wszystkim na wiązaniu wody. W ten sposób zwiększa się objętość wydalanego kału, ułatwiając i przyspieszając jednocześnie jego wydalanie. Poza tym błonnik poprawia również ukrwienie jelit i przez mechaniczne drażnienie ścian jelita grubego wpływa korzystnie na jego perystaltykę. Chcąc zwiekszyć ilość błonnika w diecie powinnaś zwrócić uwagę przede wszystkim na: PRODUKTY ZBOŻOWE Różnorodność Twojej diety powinna nie tylko dotyczyć kanapek, ale również wszystkich Twoich posiłków. Zamiast ziemniaków lub białego ryżu na obiad wypróbuj kaszę gryczaną, razowy makaron lub brązowy ryż. Jeśli często cierpisz na zaparcia możesz dodawać do swojej diety 2-3 razy dziennie po łyżce otrąb. Dodawaj je do surówek, jogurtów i past do pieczywa. WARZYWA OWOCE Zwróć także uwagę na owoce suszone: jabłka, figi, morele, rodzynki, śliwki. Pamiętaj jednak, że są to produkty bardzo kaloryczne, dlatego jedz je z umiarem. Bardzo duże ilości błonnika znajdziesz w migdałach, orzechach arachidowowych, laskowych, pistacjowych czy włoskich, a także w nasionach sezamu i słonecznika. Ale jeśli się odchudzasz przy nich również postaw czerwony wykrzyknik ostrzegawczy ze względu na ich wysoką kaloryczność. NAPOJE JOGURTY, KEFIRY itp Bogata w błonnik dieta chroni nie tylko przed zaparciami Ruszaj się... Dodatkowe praktyczne wskazówki: RANO: PRZED OBIADEM: PRZED KOLACJĄ: Na koniec jeszcze jedna ważna rada: wszystkie zmiany wprowadzaj stopniowo. Zbyt duża ilość błonnika w diecie podana jednorazowo może być przyczyną wzdęć, a nawet lekkich bóli brzucha.
|
Zachęcamy Cię do lektury także innych artykułów na stronach naszego serwisu. Dziś szczególnie polecamy Ci:
|
| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | | Dodaj do ulubionych Startuj z nami Poleć nas |
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
|
|