|
Subskrypcja kanału RSS Kanał TwojaDieta.pl T A G I ćwiczenia wydolność wino uzależnienie od słodyczy trening słodycze szczupła sylwetka sex pomoc w odchudzaniu owoce morza orzechy odżywianie odchudzanie jak schudnąć indywidualna dieta indeks glikemiczny głodówka figura dietytyk diety odchudzające diety dietetyk dieta przy ćwiczeniach dieta przy treningu dieta kopenhaska dieta francuska dieta czekolada cynk co jeść być szczupłą apetyt na miłość antyoksydanty alkohol afrodyzjaki Montignac |
Sprawnie działający układ odpornościowy chroni Cię przed wtargnięciem i rozprzestrzenianiem się w organizmie wszelkiego typu zarazków: wirusów, bakterii, chorobotwórczych grzybów. Jednak wahania temperatury, wilgotności i ciśnienia sprawiają wiele problemów - pogarszają Twoją kondycję fizyczną i psychiczną. Właśnie dlatego powinnaś teraz szczególnie zadbać o to, by Twój układ odpornościowy funkcjonował prawidłowo. Co może Ci w tym pomóc? Między innymi właściwy sposób odżywiania. W Twojej diecie z pewnością nie powinno zabraknąć białka, witamin (A, C, E) oraz składników mineralnych (cynk, żelazo, magnez, selen) i błonnika. Białka szukaj w chudym mięsie, drobiu, rybach, jajach, serach oraz innych produktach mlecznych. Witaminy i składniki mineralne znajdziesz w wielu produktach, jednak ich najlepszym źródłem są warzywa i owoce. Większość z nas rezygnuje z nich tuż po zakończeniu tzw. sezonu. I to właśnie jest wielkim błędem. Oczywiście wiele gatunków, zwłaszcza owoców (np. truskawki, czereśnie), dostępnych jest prawie wyłącznie w sezonie, ale jest też wiele dostępnych znacznie dłużej, często nawet cały rok. Warto o tym pamiętać i wprowadzać je do swojego jadłospisu codziennie. Witamina C i Żelazo – w duecie skuteczniej W witaminę C bogate są nie tylko owoce, lecz także warzywa np. papryka, szpinak, brokuły, kalafior, brukselka. Jeśli je gotujesz postaraj się robić to jak najkrócej (wrzucaj warzywa do wrzątku, a nie do zimnej wody, gotuj je na półtwardo zamiast rozgotowywać). Wtedy straty witamin (także witaminy C) będą znacznie mniejsze. Witamina C nie tylko skraca czas trwania infekcji i łagodzi jej przebieg, ale też np. ułatwia gojenie się ran i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Ponadto zwiększa też przyswajanie przez Twój organizm żelaza – składnika mineralnego, który również jest Ci bardzo potrzebny. Jego niedobory znacznie zaburzają procesy krwiotwórcze, a przecież to właśnie krew dostarcza tlen i składniki odżywcze do wszystkich komórek Twojego ciała. Przy niedoborach żelaza Twoje komórki są niedotlenione i brakuje im substancji odżywczych, a Ty czujesz się senna i zmęczona. Osoby cierpiące na tzw. chroniczne zmęczenie często mają niedobory właśnie tego pierwiastka. Głównym źródłem żelaza w Twojej diecie powinny być produkty pochodzenia zwierzęcego, a więc: mięso (zwłaszcza czerwone), podroby, żółtka jaj, a także produkty roślinne np. szpinak, brokuły, dynia, papryka, boćwina, cykoria czy burak ćwikłowy. Jak widzisz większość z tych warzyw dostępna jest przez prawie cały rok. Korzystaj więc z ich dobroczynnych właściwości jak najczęściej.
Beta-karoten – walczy z wolnymi rodnikami Tymczasem na naszych talerzach wciąż zbyt rzadko pojawiają się takie warzywa jak: dynia, cukinia, brukselka, cykoria, szpinak czerwona papryka czy pory, choć mają one bardzo dużo beta-karotenu (jednego z antyoksydantów). Najwięcej tego związku zawiera jednak marchewka. Beta karoten w Twoim organizmie przekształcany jest w powszechnie znaną witaminę A, która nie tylko usuwa wolne rodniki, ale jest też potrzebna Twojej skórze i oczom. Terapia dietą Pamiętaj też, że wiele warzyw pełni rolę terapeutyczną dzięki zawartości związków o charakterze bakteriobójczym i grzybobójczym. Na uwagę zasługują tu zwłaszcza cebula i czosnek, które jak powszechnie wiadomo stosowane są od lat w domowych kuracjach schorzeń górnych dróg oddechowych. Dodatkowo mają one też działanie odtruwające, obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy. Właściwości antybakteryjne mają też miody. Dobre są lipowe, gryczane i rzepakowe, ale najlepsze są spadziowe zawierające także wiele mikroelementów. Miód należy jednak pić rozpuszczony w letniej wodzie, a nie jak robi wiele osób w wodzie gorącej. Wysoka temperatura niszczy bowiem dobroczynne związki i działanie lecznicze zanika.
Warzywa i owoce powinnaś zjadać codziennie, niezależnie od pory roku. Warzywa dodawaj do każdego posiłku. Najlepiej zjadaj ich ok. 0,5 kg dziennie, pozwoli Ci to zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na większość składników mineralnych i witamin czyli związków, których Twój organizm sam nie potrafi zsyntetyzować. Pamiętaj jednak, by warzywa w Twoim jadłospisie były różnorodne. Nie ograniczaj się wyłącznie do najpopularniejszych: pomidorów, ogórków, kapusty i marchewki. Dodaj do tego zestawu np. brokuły, cykorię, szpinak, paprykę i inne warzywa. W tym czasie warto też ograniczyć ilość używek: kawy, mocnej herbaty, alkoholu i oczywiście papierosów. Wszystkie one przyczyniają się bowiem do utraty z organizmu cennych witamin z grupy B (B1, B12, PP) oraz C, a także składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku, żelaza, potasu. Pamiętaj o swojej figurze Nie zapominaj też o aktywności fizycznej. Sport odgrywa pozytywną rolę w procesach immunologicznych. Ruch pobudza krążenie krwi dzięki czemu transportuje ona dostateczną ilość tlenu i substancji odpornościowych do błony śluzowej i wszystkich narządów. Najlepiej ćwiczyć codziennie po minimum pół godziny, lecz jeśli brak Ci czasu pamiętaj by przynajmniej 3 razy w tygodniu zrobić sobie dłuższy trening. Nie forsuj się jednak zbytnio – nadmierny wysiłek fizyczny nie tylko nie poprawia, ale wręcz osłabia funkcjonowanie układu odpornościowego. Szczególnie korzystnie działa ruch na świeżym powietrzu – w lesie, parku, na łące. Dodatkowym profitem będzie dla Ciebie korzystanie w tym czasie z dobroczynnego wpływu promieni słonecznych, których jesienią i zimą zwykle bardzo nam brakuje. Warto pamiętać, że to właśnie przy ich udziale w Twoim organizmie syntetyzowana jest witamina D niezbędna do budowy i utrzymania w dobrym stanie Twoich kości.
|
Zachęcamy Cię do lektury także innych artykułów na stronach naszego serwisu. Dziś szczególnie polecamy Ci:
|
| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | | Dodaj do ulubionych Startuj z nami Poleć nas |
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
|
|