Dieta, skuteczne odchudzanie
Dieta, skuteczne odchudzanie
LOGIN     HASŁO    
ZAREJESTRUJ SIĘ  Czy warto?  Zapomniałaś hasła?
Nasze programyDiety i odchudzanieZdrowieUrodaFitnessPsycheDziecko i ciążaKuchnia i przepisyWarto wypróbować

Diety dedykowane
Diety dla facetów
Diety dla grup krwi
Diety kolorowe
Diety pod kolor oczu
Diety polskich gwiazd
Diety produktowe
Diety tygodniowe
Diety w chorobie
Diety z limitem kalorycznym
Diety z przedziałem wiekowym
Diety z różnych stron świata
Diety znanych i lubianych

Czy wiesz, że ...
Nadmiar kofeiny może nawet być przyczyną poronienia...
W kofeinę bogata jest nie tylko kawa. Ten pobudzający związek występuje także w herbacie, czekoladzie, napojach typu cola oraz w napojach energetyzujących. W ciąży nie powinno się przyjmować ...



Sonda
O której godzinie najczęściej jesz kolacje?
Przed 18
18 - 20
20 - 22
22 - 24
Po 24
  




Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl



T A G I
ćwiczenia wydolność wino uzależnienie od słodyczy trening słodycze szczupła sylwetka sex pomoc w odchudzaniu owoce morza orzechy odżywianie odchudzanie jak schudnąć indywidualna dieta indeks glikemiczny głodówka figura dietytyk diety odchudzające diety dietetyk dieta przy ćwiczeniach dieta przy treningu dieta kopenhaska dieta francuska dieta czekolada cynk co jeść być szczupłą apetyt na miłość antyoksydanty alkohol afrodyzjaki Montignac
jesteś w: strona główna Odchudzanie i diety

Zwiększ dietą swoją odporność
Tagi:                              

|
    Rozmiar czcionki:  



Dni stają się coraz krótsze, jest chłodniej, za oknem znowu pada deszcz. Teraz znacznie łatwiej o grypę czy przeziębienie. Twój układ odpornościowy będzie teraz systematycznie wystawiany na próbę. Czy będzie dość silny byś przez całą jesień i zimę cieszyła się dobrym zdrowiem? Wiele zależy od Ciebie i od Twojej diety...

Sprawnie działający układ odpornościowy chroni Cię przed wtargnięciem i rozprzestrzenianiem się w organizmie wszelkiego typu zarazków: wirusów, bakterii, chorobotwórczych grzybów. Jednak wahania temperatury, wilgotności i ciśnienia sprawiają wiele problemów - pogarszają Twoją kondycję fizyczną i psychiczną. Właśnie dlatego powinnaś teraz szczególnie zadbać o to, by Twój układ odpornościowy funkcjonował prawidłowo. Co może Ci w tym pomóc? Między innymi właściwy sposób odżywiania.

W Twojej diecie z pewnością nie powinno zabraknąć białka, witamin (A, C, E) oraz składników mineralnych (cynk, żelazo, magnez, selen) i błonnika. Białka szukaj w chudym mięsie, drobiu, rybach, jajach, serach oraz innych produktach mlecznych. Witaminy i składniki mineralne znajdziesz w wielu produktach, jednak ich najlepszym źródłem są warzywa i owoce. Większość z nas rezygnuje z nich tuż po zakończeniu tzw. sezonu. I to właśnie jest wielkim błędem. Oczywiście wiele gatunków, zwłaszcza owoców (np. truskawki, czereśnie), dostępnych jest prawie wyłącznie w sezonie, ale jest też wiele dostępnych znacznie dłużej, często nawet cały rok. Warto o tym pamiętać i wprowadzać je do swojego jadłospisu codziennie.

Witamina C i Żelazo – w duecie skuteczniej
Wśród dostępnych przez cały rok owoców na pierwszym miejscu zawsze wymieniane są cytrusy – pomarańcze, grejpfruty, cytryny, kiwi. Większość z nas zjada je raczej dla „smaku” niż dla zdrowia. Tymczasem to właśnie one są jednym z najlepszych źródeł witaminy C, która od dawna znana jest ze swych właściwości zapobiegających przeziębieniom i wspomagających ich leczenie. Dla wzmocnienia swojej odporności nie musisz wcale łykać syntetycznej witaminy C w tabletkach – możesz zjeść bogatą w ten składnik pomarańczę czy kiwi. To przecież znacznie przyjemniejsza metoda. Niedobór witaminy C znakomicie uzupełnią też owoce dzikiej róży czy czarnego bzu, lecz o tym niestety rzadko kto pamięta.

W witaminę C bogate są nie tylko owoce, lecz także warzywa np. papryka, szpinak, brokuły, kalafior, brukselka. Jeśli je gotujesz postaraj się robić to jak najkrócej (wrzucaj warzywa do wrzątku, a nie do zimnej wody, gotuj je na półtwardo zamiast rozgotowywać). Wtedy straty witamin (także witaminy C) będą znacznie mniejsze.

Witamina C nie tylko skraca czas trwania infekcji i łagodzi jej przebieg, ale też np. ułatwia gojenie się ran i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Ponadto zwiększa też przyswajanie przez Twój organizm żelaza – składnika mineralnego, który również jest Ci bardzo potrzebny. Jego niedobory znacznie zaburzają procesy krwiotwórcze, a przecież to właśnie krew dostarcza tlen i składniki odżywcze do wszystkich komórek Twojego ciała. Przy niedoborach żelaza Twoje komórki są niedotlenione i brakuje im substancji odżywczych, a Ty czujesz się senna i zmęczona. Osoby cierpiące na tzw. chroniczne zmęczenie często mają niedobory właśnie tego pierwiastka. Głównym źródłem żelaza w Twojej diecie powinny być produkty pochodzenia zwierzęcego, a więc: mięso (zwłaszcza czerwone), podroby, żółtka jaj, a także produkty roślinne np. szpinak, brokuły, dynia, papryka, boćwina, cykoria czy burak ćwikłowy. Jak widzisz większość z tych warzyw dostępna jest przez prawie cały rok. Korzystaj więc z ich dobroczynnych właściwości jak najczęściej.


Cynk – nie tylko odporność, ale też uroda i chęć życia
Cynk to kolejny składnik, którego często nam brakuje, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jego niedobory powodują znaczne zmniejszenie odporności organizmu i dają poczucie zmęczenia, niechęci do życia i braku apetytu. Pierwiastek ten ma również duży wpływ na stan Twoich włosów, paznokci i skóry, z którymi teraz częściej przecież są problemy. Cynk znajdziesz w chudych mięsach, rybach i owocach morza (zwłaszcza śledziach i ostrygach), a także w nasionach roślin strączkowych, pestkach dyni i słonecznika oraz grubych kaszach i produktach z ciemnej mąki. Musisz jednak wiedzieć, że obecne w produktach roślinnych błonnik i fityniany utrudniają wchłanianie cynku i wspomnianego wcześniej żelaza.

Beta-karoten – walczy z wolnymi rodnikami
Twój układ odpornościowy wspomogą też tzw. antyoksydanty (przeciwutleniacze). Najważniejsze z nich to beta-karoten, witamina E, selen oraz wspomniana już wcześniej witamina C. Związki te dezaktywują cząsteczki szkodliwych wolnych rodników. Wolne rodniki powstają w naszych organizmach codziennie podczas normalnych procesów życiowych. Są to jednak na tyle małe ilości, że Twój organizm bez trudu potrafi sobie z nimi poradzić. Jednak pewne procesy i sytuacje zwiększają ilość wolnych rodników na tyle, że zaczynają one stanowić poważne zagrożenie dla Twojego zdrowia. I tu do akcji wkraczają właśnie antyoksydanty – oczywiście pod warunkiem, że Twoja dieta jest w nie wystarczająco bogata.

Tymczasem na naszych talerzach wciąż zbyt rzadko pojawiają się takie warzywa jak: dynia, cukinia, brukselka, cykoria, szpinak czerwona papryka czy pory, choć mają one bardzo dużo beta-karotenu (jednego z antyoksydantów). Najwięcej tego związku zawiera jednak marchewka. Beta karoten w Twoim organizmie przekształcany jest w powszechnie znaną witaminę A, która nie tylko usuwa wolne rodniki, ale jest też potrzebna Twojej skórze i oczom.

Terapia dietą
Duże znaczenie dla Twojej odporności mają również inne składniki np. odstresowujący magnez w dużych ilościach występujący w orzechach i migdałach. Wchłanianie tego pierwiastka z pokarmu ułatwia witamina B6 (dlatego w gotowych preparatach te dwa składniki często są łączone). Magnez łagodzi stany zdenerwowania i zmęczenia, a wspólnie z wapniem wpływa też na stan Twojego serca i naczyń wieńcowych. Jedząc bogate w magnez produkty znacznie prościej pokonasz oznaki jesienno-zimowej depresji.

Pamiętaj też, że wiele warzyw pełni rolę terapeutyczną dzięki zawartości związków o charakterze bakteriobójczym i grzybobójczym. Na uwagę zasługują tu zwłaszcza cebula i czosnek, które jak powszechnie wiadomo stosowane są od lat w domowych kuracjach schorzeń górnych dróg oddechowych. Dodatkowo mają one też działanie odtruwające, obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy. Właściwości antybakteryjne mają też miody. Dobre są lipowe, gryczane i rzepakowe, ale najlepsze są spadziowe zawierające także wiele mikroelementów. Miód należy jednak pić rozpuszczony w letniej wodzie, a nie jak robi wiele osób w wodzie gorącej. Wysoka temperatura niszczy bowiem dobroczynne związki i działanie lecznicze zanika.


Niech „sezon” trwa cały rok
Jesienią wciąż trwa sezon na wiele świeżych warzyw i owoców. Korzystaj z tego – jedz je w postaci surówek i sałatek, rób przetwory. Dodatkowo przez cały rok masz do dyspozycji mrożonki i warzywa kiszone (np. kiszone ogórki czy kapustę). Mrożenie powoduje bardzo małe straty witamin. Mrożone warzywa i owoce można więc z czystym sumieniem polecić każdemu jako znakomite uzupełnienie diety jesienno-zimowej.

Warzywa i owoce powinnaś zjadać codziennie, niezależnie od pory roku. Warzywa dodawaj do każdego posiłku. Najlepiej zjadaj ich ok. 0,5 kg dziennie, pozwoli Ci to zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na większość składników mineralnych i witamin czyli związków, których Twój organizm sam nie potrafi zsyntetyzować. Pamiętaj jednak, by warzywa w Twoim jadłospisie były różnorodne. Nie ograniczaj się wyłącznie do najpopularniejszych: pomidorów, ogórków, kapusty i marchewki. Dodaj do tego zestawu np. brokuły, cykorię, szpinak, paprykę i inne warzywa.

W tym czasie warto też ograniczyć ilość używek: kawy, mocnej herbaty, alkoholu i oczywiście papierosów. Wszystkie one przyczyniają się bowiem do utraty z organizmu cennych witamin z grupy B (B1, B12, PP) oraz C, a także składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku, żelaza, potasu.

Pamiętaj o swojej figurze
Twoją odporność osłabi nie tylko niedożywienie, ale też nadmierne obżarstwo. Badania wykazują, że ludzie z nadwagą znacznie częściej zapadają na różnego typu infekcje. Tymczasem jesienią i zimą dieta statystycznego Polaka bardzo się zmienia. Niestety zwykle na gorsze – staje się monotonna, zbyt tłusta i zbyt kaloryczna. Dodatkowo w tym czasie znacznie mniej się ruszamy – wolny czas chętniej spędzamy przed telewizorem niż spacerując po dworze. To wszystko sprawia, że większość z nas jesienią i zimą gromadzi nadmierne kilogramy, które później masowo próbujemy zrzucać przed latem. Warzywa pomogą Ci utrzymać szczupłą sylwetkę przez cały rok. Są niskokaloryczne, prawie wcale nie zawierają tłuszczu, a znaczna część ich wagi to woda (średnio 80-90% masy warzyw to woda). Warzywa i owoce są także niezmiernie ważnym źródłem błonnika pokarmowego. Odgrywa on istotną rolę w utrzymaniu przez nas szczupłej sylwetki i dobrego stanu zdrowia – zwłaszcza prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Błonnik wypełniając Twoje jelita sprawi, że szybciej poczujesz się najedzona, a przez to zjesz mniej kalorii. Najwięcej błonnika mają: cykoria, kalarepka, brukselka, kapusta (3-10g/100g), zaś najmniej ogórki i pomidory czyli warzywa, które najczęściej jadamy (poniżej 1g/100g)

Nie zapominaj też o aktywności fizycznej. Sport odgrywa pozytywną rolę w procesach immunologicznych. Ruch pobudza krążenie krwi dzięki czemu transportuje ona dostateczną ilość tlenu i substancji odpornościowych do błony śluzowej i wszystkich narządów. Najlepiej ćwiczyć codziennie po minimum pół godziny, lecz jeśli brak Ci czasu pamiętaj by przynajmniej 3 razy w tygodniu zrobić sobie dłuższy trening. Nie forsuj się jednak zbytnio – nadmierny wysiłek fizyczny nie tylko nie poprawia, ale wręcz osłabia funkcjonowanie układu odpornościowego. Szczególnie korzystnie działa ruch na świeżym powietrzu – w lesie, parku, na łące. Dodatkowym profitem będzie dla Ciebie korzystanie w tym czasie z dobroczynnego wpływu promieni słonecznych, których jesienią i zimą zwykle bardzo nam brakuje. Warto pamiętać, że to właśnie przy ich udziale w Twoim organizmie syntetyzowana jest witamina D niezbędna do budowy i utrzymania w dobrym stanie Twoich kości.


O tym, jak jesienią i zimą uchronić się przed grypą i przeziębieniem powinnaś myśleć przez cały rok. Im bardziej jesteś zahartowana, tym większą masz odporność na infekcje. Warto jednak byś wiedziała, że właściwa dieta może znacznie wzmocnić Twój układ odpornościowy, a tym samym ustrzec Cię przed kaszlem, katarem i podwyższoną temperaturą.




Ilość głosów: 73 / Wasza ocena: 8.4/10
   
  

ilosc komentarzy: 0

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.



SZUKAJ NA STRONIE  
TWOJE BMI:  waga (kg)   wzrost (cm) 
Pokaż innym ile schudłaś

Pokaż innym ile schudłaś






Zachęcamy Cię do lektury także innych
artykułów na stronach naszego serwisu.
Dziś szczególnie polecamy Ci:

odchudzanie
Preparaty odchudzające - czy warto...?

Nie bądź naiwna. Nie ufaj nierealnym obietnicom. Nie buduj swojego zdania wyłącznie w oparciu o ulotki ...

odchudzanie
Zapomnij o wiecznym odchudzaniu

Czy pamiętasz kiedy po raz pierwszy pomyślałaś o odchudzaniu? Może minęły już lata od momentu gdy zaczęłaś ...

odchudzanie
Na chorobę - dobra dieta!

Jesz co chcesz, czyli to co lubisz, co Ci smakuje. Czy jesteś pewna, że Twoje upodobania i przyzwyczajenia ...

odchudzanie
Czy warto być szczupłą?

Proste pytanie i oczywista odpowiedź: jasne, że warto. Ale czy uświadamiasz sobie jak różnorodny wpływ ...



NAJWYŻEJ OCENIONY
Bulion grzybowy z ziołowymi grzankami z ciabatty
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
AUTOR: moneczka

SPOSÓB WYKONANIA
W dużym garnku grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i koper, smażymy przez 5 minut na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Cały czas mieszając, dodajemy czosnek i grzyby. Smażymy...

Najnowsze przepisy
POTRAWA
Kamis 1
Kamis 2
POTRAWA
Sałatka z sosem salsa
Tagliatelle z wędzonym łososiem
Tarta z jajkami i boczkiem
Ciastka z płatków owsianych
Kuskus z pieczonymi warzywami
Pudding ryżowy z szafranem
Ciasteczka z płatków muesli
Rosti z krewetek i kukurydzy






| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Dodaj do ulubionych     Startuj z nami     Poleć nas
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.