Dieta, skuteczne odchudzanie
Dieta, skuteczne odchudzanie
LOGIN     HASŁO    
ZAREJESTRUJ SIĘ  Czy warto?  Zapomniałaś hasła?
Nasze programyDiety i odchudzanieZdrowieUrodaFitnessPsycheDziecko i ciążaKuchnia i przepisyWarto wypróbować

Diety dedykowane
Diety dla facetów
Diety dla grup krwi
Diety kolorowe
Diety pod kolor oczu
Diety polskich gwiazd
Diety produktowe
Diety tygodniowe
Diety w chorobie
Diety z limitem kalorycznym
Diety z przedziałem wiekowym
Diety z różnych stron świata
Diety znanych i lubianych

Czy wiesz, że ...
Kobieta w ciąży powinna przytyć ok. 10-15 kg...
To ile kobieta przytyje w ciąży jest oczywiście uzależnione od wielu czynników. Ważny jest stan zdrowia kobiety, sposób odżywienia przed ciążą, przebieg ciąży, wiek kobiety. Jednak ...



Sonda
Jak odchudzasz się najczęściej?
Zmieniam dietę
Zaczynam ćwiczyć
Zmieniam dietę i ćwiczę
Kupuję preparaty wspomagające odchudzanie
Wszystkie powyższe
Mam inne metody
  




Subskrypcja kanału RSS

Kanał TwojaDieta.pl



T A G I
ćwiczenia wydolność wino uzależnienie od słodyczy trening słodycze szczupła sylwetka sex pomoc w odchudzaniu owoce morza orzechy odżywianie odchudzanie jak schudnąć indywidualna dieta indeks glikemiczny głodówka figura dietytyk diety odchudzające diety dietetyk dieta przy ćwiczeniach dieta przy treningu dieta kopenhaska dieta francuska dieta czekolada cynk co jeść być szczupłą apetyt na miłość antyoksydanty alkohol afrodyzjaki Montignac
jesteś w: strona główna Odchudzanie i diety

Dieta która zwalcza bezsenność - śpij spokojnie
Tagi:                              

|
    Rozmiar czcionki:  



Bezsenność jest problemem, który dotyka co 5 dorosłego człowieka. Brak snu lub częste budzenie się w nocy sprawia, że nad ranem czujemy się zmęczeni i rozdrażnieni. Aktywność zawodowa spada, znacznie obniża się jakość naszego życia. Dlatego też ważne jest, by móc czerpać ze snu jak najwięcej sił. W artykule pokażemy Ci co jeść, by to osiągnąć.

ZWRÓĆ UWAGĘ NA OSTATNI POSIŁEK

Po aktywnym dniu pełnym spotkań i rozmaitych obowiązków, często właśnie wieczorem mamy czas by coś zjeść. Niestety część z nas właśnie wtedy zaczyna prawdziwą ucztę nadrabiając zaległości z całego dnia. Taki sposób odżywiania jest dużym krokiem w kierunku nadwagi, a poza tym nie wpływa korzystnie na przebieg snu. Ostatni posiłek powinien być zjedzony nie później niż 2-3 godziny przed snem.

Co więc robić? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na rodzaj i ilość spożytego pożywienia. Ostatni, wieczorny posiłek powinien być lekki i nieduży. Najlepiej by był to gotowany produkt białkowy - np. chuda ryba, filety drobiowe z dodatkiem surowych lub przygotowanych na parze warzyw. Zdecydowanie należy unikać tłustych, smażonych i ciężkostrawnych potraw.

Dobrze jest zrezygnować również z produktów odpowiedzialnych za powstawanie wzdęć, które przyczyniają się do dyskomfortu i sprawiają, że śpimy gorzej więcej>>> 

LICZ KALORIE

Zarówno zbyt duże jak zbyt małe i nieregularne spożycie żywności może stać się przyczyną zaburzeń snu. Dostosuj ilość spożywanego pożywienia do potrzeb swojego organizmu. Na bezsenność bardzo często cierpią osoby z nadwagą. Jeśli przypuszczasz, że to właśnie nadmierna masa ciała jest przyczyną Twoich problemów ze snem - ogranicz jedzenie, ale stopniowo i niezbyt restrykcyjnie. Najlepiej zrób mały eksperyment - przez przynajmniej 3 dni (a najlepiej przez tydzień) zapisuj dokładnie wszystko co jesz. Jedz tak jak zwykle, bez zmian. Podlicz ile każdego dnia zjadłaś kalorii. Przez następny tydzień jedz o 500-1000 kcal kcal mniej i obserwuj czy problemy ze snem występują nadal. Jeśli nie - gratulacje - znalazłaś przyczynę swoich problemów!
Jeśli nie umiesz liczyć kalorii skorzystaj z Programu Indywidualnej Analizy Diety - dzięki niemu policzysz kalorie szybko i dokładnie.
Jeśli nie chcesz odchudzać się sama zwróć się do specjalisty - dietetyka, który sprawi, że odchudzanie nie wpłynie niekorzystnie na Twoje zdrowie i jakość życia. Możesz skorzystać z naszego Programu Odchudzania OPIEKA lub umówić się na wizytę u dietetyka warszawskiej Poradni Żywieniowej FOOD LINE.

NOCNY GŁÓD

Dla wielu osób dużym problemem jest budzenie się i towarzyszące temu silne uczucie głodu. Przyczyną tego może być np. nieregularny tryb życia i nie spożywanie - zgodnie z zaleceniami - 4-5 posiłków w ciągu dnia. Wygłodniały organizm budzi się w nocy i domaga się dostarczenia energii. Chcąc szybko zaspokoić dręczące uczucie głodu sięgamy najczęściej po znajdujące się na "czarnej liście" produkty takie jak słodycze, czipsy, kabanosy itp.

OGRANICZ KOFEINĘ

Kofeina jest składnikiem występującym w wielu produktach. Największe jej ilości występują w kawie, czekoladzie, herbacie (jej odpowiednik to teina) oraz Coca-coli. Filiżanka aromatycznej kawy wypita wczesnym rankiem orzeźwia nas i pobudza do działania. Jeśli spożyjemy ją późnym wieczorem, możemy mieć problemy z zaśnięciem. Dotyczy to również spożycia pozostałych produktów.

ZREZYGNUJ Z ALKOHOLU

Niskoprocentowe napoje alkoholowe u większości osób ułatwiają co prawda zasypianie, ale pogarszają jakość snu, gdyż wpływają na częste budzenie się. Po takiej nocy wcale nie czujemy się wypoczęci... 

DIETA NA DOBRY SEN

Zwróć uwagę na prosty fakt - osoby prawidłowo odżywione zazwyczaj lepiej sypiają niż osoby z problemami zdrowotnymi, które często są przecież wynikiem źle zbilansowanej diety.

Za kłopoty ze snem odpowiedzialne są przede wszystkim  niedobory witamin z grupy B. Szczególną uwagę przywiązuje się do witaminy B12. Witamina ta jest niezbędna do tworzenia krwinek czerwonych i białych, bierze udział w syntezie DNA, aminokwasów i białek szpiku. Reguluje prawidłową czynność układu nerwowego.

Braki witaminy B12 stwierdza się często u wegetarian oraz u osób, których dieta jest uboga w produkty pochodzenia zwierzęcego. Może się tak zdarzyć, że nie będąc wegetarianką nie jesz wcale mięsa - w ciągu aktywnego dnia masz tylko czas na serki i jogurty, zapominając o niezbędnych zawartych w mięsie aminokwasach i innych cennych składnikach. 

Gdzie szukać witaminy B12 ?

MIĘSO, WĘDLINY, PODROBY

wątróbka, mięso z królika, mięso z piersi indyka, cielęcina, polędwica

RYBY
śledź, makrela, łosoś, dorsz, flądra, tuńczyk, ostrygi

JAJA - zwłaszcza żółtko jaja

PRODUKTY MLECZNE
odtłuszczone mleko w proszku, sery żółte (zwłaszcza Gouda i Ementaler), chudy twaróg, jogurt, mleko

OWOCE, WARZYWA, PRODUKTY ZBOŻOWE - są praktycznie pozbawione tej witaminy.

Za prawidłowy przebieg snu jest także odpowiedzialna witamina B6, która jest niezbędna m.in. do syntezy serotoniny - hormonu tkankowego warunkującego prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jej niedobór powoduje m.in. stany depresyjne.

Witamina B6 występuje zarówno w produktach roślinnych jak i zwierzęcych. Największe jej ilości występują w:

MIĘSO, WĘDLINY, PODROBY
wątróbka, kiełbasa krakowska, myśliwska i żywiecka, mięso z królika, mięsa z piersi kurczaka i indyka, polędwica i szynka drobiowa, polędwica luksusowa, cielęcina, wołowina

RYBY

świeży i wędzony łosoś, śledź świeży i w oleju, pstrąg, makrela świeża i wędzona, tuńczyk świeży i z puszki, halibut, pikling

PRODUKTY ZBOŻOWE

zarodki pszenne, kasza jaglana, gryczana, jęczmienna, wzbogacone płatki śniadaniowe, ryż (zwłaszcza brązowy), płatki żytnie, owsiane, musli z rodzynkami i orzechami, makaron, ciemne pieczywo - pumpernikiel, Graham,  chleb żytni razowy, pieczywo chrupkie,

WARZYWA

suche nasiona roślin strączkowych - soja, soczewica, fasola, groch, papryka czerwona, ziemniaki, kapusta - zwłaszcza kapusta włoska, szpinak, brukselka, bób, seler, fasolka szparagowa, groszek zielony, por, kalafior, kalarepa, marchew, pomidor,

OWOCE
są słabym źródłem witaminy B6
banan,  porzeczki czarne, winogrona, morele

PRODUKTY MLECZNE

mleko w proszku, sery twarogowe, sery żółte (Ementaler, Tylżycki), sery pleśniowe
Warto w tym miejscu dodać, że witamina B6 wytwarzana jest także przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego obecną w każdym zdrowym organizmie. Pijąc regularnie bogate w probiotyki (już wkrótce więcej na ich temat na stronie naszego serwisu) fermentowane napoje mleczne (bio-jogurty, kefiry, maślanki) przyczynimy się do wzrostu prawidłowej mikroflory i tym samym większej produkcji witaminy B6.

JAJA -
zwłaszcza żółtko

INNE

orzechy arachidowe, laskowe i włoskie, nasiona sezamu i słonecznika, morele suszone, rodzynki suszone, banany suszone, figi suszone

Zaburzenia snu mogą być także spowodowane niedoborami witaminy B1, która warunkuje prawidłową pracę mózgu i mięśni.

Witamina B1 jest obecna przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego. Duże jej ilości znajdują się w:

PRODUKTY ZBOŻOWE
zarodki pszenne, płatki śniadaniowe wzbogacane, kasza jaglana, gryczana, jęczmienna, manna, płatki owsiane, makaron, ryż (zwłaszcza brązowy), pieczywo z grubego przemiału - chleb żytni pełnoziarnisty, mieszany z soją i słonecznikiem, Graham (i bułki grahamki), żytni razowy, pumpernikiel, musli, pieczywo chrupkie

WARZYWA

nasiona roślin strączkowych - soczewica, soja, fasola, groch, groszek zielony, kalafior, kapusta (zwłaszcza włoska), pietruszka, por, seler, bób, ziemniaki, brukselka, fasolka szparagowa, szparagi, kalafior

JAJA -
zwłaszcza żółtko

MIĘSO, WĘDLINY

wieprzowina, polędwica, kiełbasa krakowska, myśliwska, żywiecka, szynka, cielęcina, mięso z kurczaka

RYBY

łosoś świeży i wędzony, flądra, pstrąg, węgorz, makrela wędzona, morszczuk

OWOCE
- w niewielkich ilościach
mandarynki, białe i czarne porzeczki, pomarańcza, ananas z puszki, mango, winogrona, śliwki

PRODUKTY MLECZNE
- w niewielkich ilościach
mleko, jogurty, sery żółte (zwłaszcza Cheddar, Salami), sery twarogowe, sery pleśniowe
Podobnie jak witamina B6, witamina B1 jest produkowana również w niewielkich ilościach przez mikroflorę jelitową. Warto więc zwiększyć spożycie bogatych w probiotyki mlecznych napojów fermentowanych.

INNE

nasiona słonecznika, orzechy arachidowe, pistacjowe, włoskie, laskowe, pestki dyni, migdały, morele suszone, figi suszone, rodzynki

Ostatnim składnikiem na który chcemy zwrócić Twoją uwagę jest tryptofan należący do niezbędnych aminokwasów, których organizm sam syntetyzować nie potrafi. Związek ten jest składnikiem koniecznym do produkcji serotoniny.

PRODUKTY ZBOŻOWE

kasza manna, gryczana i jęczmienna, płatki owsiane, makaron a także ryż i pieczywo - choć w mniejszych ilościach.

WARZYWA

suche nasiona strączkowe, sałata, bób, groszek zielony, a także brukselka, kapusta kwaszona.

OWOCE
- w niewielkich ilościach
maliny, poziomki

INNE

orzechy włoskie i laskowe

I na koniec jeszcze jedna rada. Wiele osób przed pójściem spać wypija szklankę ciepłego mleka twierdząc, że jest ono skutecznym środkiem nasennym. Może warto sięgnąć po to wspaniałe źródło białka i wapnia i przekonać się o tym samemu..
 
Mamy nadzieję, że wcielenie w życie proponowanych przez nas wskazówek zapewni Ci spokojny, nieprzerwany sen. Dobrej nocy!




Ilość głosów: 24 / Wasza ocena: 8.6/10
   
  

ilosc komentarzy: 2
Justyna Stolarek (11:31, 2006-06-25)
komentarz:
Świetny artykuł! :) Wiele sie dowiedzialam i napewno szkorzystam z tych rad :)
Sabina Norby, Koszalin (22:41, 2008-12-05)
komentarz:
Artykuł logiczny. Powinien też uwzględniać żywność wg tabel tzw. Indeks Żywieniowy, bo wtedy zdecydowanie zasypiamy najlepiej. S. N. Koszlin

FOODLINE informuje, ze publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami uzytkowników serwisu twojadieta.pl i nie ponosi odpowiedzialnosci za ich tresc.



SZUKAJ NA STRONIE  
TWOJE BMI:  waga (kg)   wzrost (cm) 
Pokaż innym ile schudłaś

Pokaż innym ile schudłaś






Zachęcamy Cię do lektury także innych
artykułów na stronach naszego serwisu.
Dziś szczególnie polecamy Ci:

odchudzanie
Dieta w walce z cellulitem

Problem cellulitu, na który jeszcze w latach 80-tych cierpiała co druga kobieta po trzydziestym roku ...

odchudzanie
Pożegnanie ze zgagą!

Pieczenie gardła, ból przełyku czasem żołądka, odbijania się, czkawka... to codzienność osób ...

Zasada dziewiąta - ważne jest tempo jedzenia i warunki w jakich jadasz

Czy wiesz, że odpowiednie tempo jedzenia, wygląd potrawy i warunki w jakich spożywasz posiłki mogą pomóc ...

odchudzanie
Za mało żelaza? Pomożemy!

Niedokrwistość jest problemem, który dotyczy nie tylko małych dzieci. Analizy diet pokazują, że ...



NAJWYŻEJ OCENIONY
Bulion grzybowy z ziołowymi grzankami z ciabatty
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
AUTOR: moneczka

SPOSÓB WYKONANIA
W dużym garnku grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i koper, smażymy przez 5 minut na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Cały czas mieszając, dodajemy czosnek i grzyby. Smażymy...

Najnowsze przepisy
POTRAWA
Kamis 1
Kamis 2
POTRAWA
Sałatka z sosem salsa
Tagliatelle z wędzonym łososiem
Tarta z jajkami i boczkiem
Ciastka z płatków owsianych
Kuskus z pieczonymi warzywami
Pudding ryżowy z szafranem
Ciasteczka z płatków muesli
Rosti z krewetek i kukurydzy






| redakcja | o serwisie | współpraca | kontakt | reklama | Dodaj do ulubionych     Startuj z nami     Poleć nas
(C) Copyright Poradnia Żywieniowa FOOD LINE 2000-2007
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.